Haydon hill jpg

4 Haydon Hill House

Haydon Hill House is a Grade II listed building within the Metropolitan Green Belt. Situated within extensive private grounds, it was originally designed by Decimus Burton, for Thomas Fonnereau, in the style of an Italian villa, and constructed in 1841-3. The house later became the home of the Attenborough family (c1870-1940) and during the late 1980’s was converted into self-contained apartments.

 

Haydon Hill House is a large detached building, converted into twelve separate units, set within spacious grounds that comprise a car park and large communal gardens. 

Flat 4 is a ground and basement level one bedroom property. The application was for conversion of  the existing basement storage area to habitable accommodation and construction of two lightwells. The application also included the enlargment of existing rear window and installation of new patio door at the ground floor level and demolition of the internal wall between entrance hall and dining room on the ground floor level and some associated internal remodelling.

 

The proposal was developed with careful consideration for the layout and appearance of the original listed buildings with the aim of preserving as much of the existing fabric of the property as possible whilst improving the layout.

 

 

  

Proposed Basement
Caption
Proposed Basement
Proposed Ground Floor
Caption
Proposed Ground Floor
Proposed Section
Caption
Proposed Section
Proposed Section through the Light well
Caption
Proposed Section through the Light well
Proposed Front Elevation
Caption
Proposed Front Elevation
Proposed Rear Elevation
Caption
Proposed Rear Elevation
Haydon hill jpg
Haydon hill jpg

Front Elevation

217 Putney Bridge Road

The property at 217 Putney Bridge Road is end of terrace Victorian building typical of the period. The four storey house is build in yellow London Brick with painted stucco finish detailing around winows and doors. The original house has been subdivided into three self-contained flats at some point in its past.  Ground floor flat with anccilary in the basement was the subject of this application.

The proposal was to construct a basement courtyard extension to create a three bedrooms with associated bathrooms. To ensure sufficient light into the new bedrooms, two new front and rear light wells with enlargement of existing atrium/light well have been proposed. Rear and side extension at ground level is to provide additional living space to existing unit. No change of use or additional residential unit are being proposed.

The design intent was to create an extension that respects the original architecture whilst providing light and air into the new basement extension, with no loss of light or outlook to the adjacent property.

The proposed side and rear extension would mirror identical extensions at No 219 Putney Bridge Road in design and material quality. Extension is to be constructed from face brickwork and is to have a felted flat roof, all to match existing finishes. The new side/rear extension is designed to keep the original boundary brick wall facing the Bective Place. The new light wells  will not be visible from the street. The new basement will be accessed via the exiting basement hallway.  The new windows and a patio door within the light well will be timber framed and painted white to closely match existing. 

As the house is located within an established neighbourhood, the proposal was designed to minimise impact and not to have an appreciable effect on the appearance of the street. Great care was taken to preserve the character of this period property, and esure taht all new features complement and enhance the appearance.

 

 

Proposed Basement
Caption
Proposed Basement
Proposed Ground Floor
Caption
Proposed Ground Floor
Proposed Longitudinal Section
Caption
Proposed Longitudinal Section
Proposed Side Elevation
Caption
Proposed Side Elevation
Proposed Rear Elevation
Caption
Proposed Rear Elevation
Front Elevation

 

Late December 2012

Denning Road, Hampstead NW3

STS was successful in obtaining a planning permission for a construction of a large basement courtyard extension in 2011 in line with the recently introduced Camden Council basements supplementary planning policies.

Following planning, we have prepared a full set of structural and building regulations drawings, and the construction method statement. This was sufficient to also secure party wall agreements.

In addition to design services, STS has also prepared a full schedule of works, and has administered the tender process to select the main contractor who was appointed in mid 2012.

The construction works are now well under way, with the anticipated completion in mid to late 2013. Please browse the photo gallery below to follow the progress of construction.

Continue reading

12 Hertford Road Tewin photos taken on 19032013 (4)

Hertford Road AL6

The existing property is a detached house with a generous garden. Proposal included the construction of a two storey rear extension and incorporating conversion of garage to habitable use (following demolition of existing conservatory to rear and attached garage to side).

The site is situated within the conservation area, which necessitated a planning application for all the extension works.

The ground floor layout was altered to accommodate a large open plan kitchen, living and dining space and is to incorporate the new extension. The first floor extension is to provide two children’s bedrooms a new large  master bedroom with walk-in wardrobe and en-suite. Continue reading

During Construction

Oakley Street SW3

Following a successful planning application which was obtained in January 2012, the construction work was commenced and the basement courtyard extension was created by June 2012. It was to provide additional living space to a ground floor/basement flat in the heart of Chelsea as well as healthy return on investment for our client. The project was completed in 2012/2013.

Continue reading